fbpx
4. april 2014
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Venstre og KrF har blitt lurt om SPU

I dag har Regjeringen ved finansminister Siv Jensen presentert ekspertgruppen for utredning om investeringer i kull- og petroleumsselskaper, samt gruppens mandat.

10687264644_494e7b6d2c_b

Daglig leder i ZERO, Marius Holm, er ikke imponert over det som har blitt lagt frem.

– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at Venstre og KrF har blitt grundig lurt, når de lot være å stemme for uttrekk fra kullselskaper for et par uker siden. SPU kan bli Norges viktigste verktøy for det grønne skiftet, men dette mandatet er ikke et mandat for endring, sier Holm.

Han er skeptisk til ekspertgruppens sammensetning og mandatet de har fått for sitt arbeid.

– Regjeringen har med dette bestemt seg for å ikke endre forvaltningen av oljefondet. Med et mandat som har et svært defensivt utgangspunkt, og med utvalgsmedlemmer som konsekvent har forsvart dagens praksis mot alle forsøk på endring, er dette en oppskrift på å fortsette akkurat som før, sier Holm.

Han mener mye kunne vært gjort annerledes i mandatet.

– Vi mener det burde vært inne i mandatet en vurdering av hvordan petroleum- og kullselskapene kan kategoriseres på en effektiv måte slik at vi kan trekke oss ut av klimaverstingene. Utvalget burde også sett på den totale fossile eksponeringen i oljefondet. I tillegg er ikke satsning på fornybar energi nevnt med et ord, avslutter Holm.

Les mer om saken på Finansdepartementets hjemmesider

 

 

ZERO har på et tidligere tidspunkt foreslått et alternativt mandat:
Forslag til mandat for ekspertgruppen fra ZERO

Vedtaket i Stortinget:

Ekspertgruppen skal vurdere om utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper fremstår som en mer effektiv strategi enn eierskapsutøvelse og påvirkning for å adressere klimaspørsmål og bidra til endringer frem i tid. Ekspertgruppen skal også gi råd om kriterier for eventuell utelukkelse av denne type selskaper.

Forslag til mandat utarbeidet av ZERO

Ekspertgruppen skal vurdere om utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper fremstår som en mer effektiv strategi enn eierskapsutøvelse og påvirkning for å adressere klimaspørsmål og bidra til endringer frem i tid. Dette skal gjøres gjennom å gå grundig gjennom følgende punkter.

Kullselskap

Ekspertgruppen skal komme med en anbefaling til hvordan de ulike selskapene som har virksomhet innenfor kull kan kategoriseres og avgrenses mellom de rene kullgruveselskapene, selskaper som bruker kull som innsatsfaktor i elektrisitetsproduksjon og selskaper som bruker kull i industrivirksomhet.

Gruppen skal drøfte uttrekk versus aktiv eierskapspolitikk i hver kategori. Gruppen skal også utrede hvordan uttrekk kan operasjonaliseres i hver kategori, og hvordan det aktive eierskapet eventuelt kan bli tydeligere overfor selskapene.

Ekspertgruppen skal gi råd om kriterier for utelukkelse av kullselskapene, innenfor hver kategori. Gruppen må derfor utarbeide et sett med kriterier for uttrekk som tydeliggjør hvilke selskap som først kan utelukkes innenfor hver kategori.

Petroleumsselskaper

Ekspertgruppen skal komme med en anbefaling til hvordan SPU kan redusere sitt eierskap i petroleumsselskaper. Gruppen skal se på hvilke petroleumsselskaper som har størst grad av ubrennbart karbon i sin portefølje, og vurdere disse selskapene i lys av IEAS anslag av hvor stor andel av de fossile reservene som må bli liggende i bakken for å nå togradersmålet. Aktiv eierskap versus uttrekk fra disse selskapene skal vurderes.

Fossil eksponering

Ekspertgruppen skal vurdere den finansielle og klimapolitiske risikoen involvert i at SPU er tungt inne i selskaper som er tungt eksponert mot fossil energi. Gruppen skal se på SPU sin totale eksponering, både avkastning og inntekter, sett i sammenheng med norsk økonomi sin helhetlige eksponering mot fossil energi. Gruppen skal vurdere om hvorvidt dette utfordrer kravet til moderat risiko i SPU. Ekspertgruppen skal også vurdere om hvorvidt SPU sitt samlede eierskap kan medføre at SPU eier selskaper som driver virksomhet som er lønnsom for eier, men som reduserer lønnsomhet for andre selskaper i SPU sin portefølje, slik at den samlede porteføljeavkastingen reduseres.

Fornybar energi

Ekspertgruppen skal se på hvordan SPU kan øke sine investeringer innen fornybar energi. SPUs langsiktighet og krav om moderat risiko gjør det særlig godt egnet for investeringer i infrastruktur. Ekspertgruppen skal vurdere hvordan investeringer i infrastruktur for fornybar energi kan gjøres i tråd med fondets hovedmål om maksimal avkastningen innenfor moderat risiko. Ekspertgruppen skal foreslå hvordan slike investeringer kan gjøres gjennom å investere i infrastruktur knyttet til produksjon og distribusjon av fornybar energi. Ekspertgruppen skal i tillegg vurdere hvordan investeringer i fornybar energi i fremvoksende økonomier og utviklingsland best lar seg gjøre.