fbpx
5. mars 2013
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Redder gasseksport oss fra co2-utslipp i Europa?

I et samfunn uten utslipp av CO2 er det ikke plass til fossil gass uten rensing. Likevel er det en utbredd oppfatning av at vi kan redde verden gjennom å pumpe opp og selge mer fossil gass. Tyskland er Norges største gasskunde og trekkes fram som de som skal brenne all gassen i årene fremover.

Det mange glemmer er at gasskraft står for en liten del av konsumet av gass i Tyskland. Bare 13-14 % av det tyske forbruket av gass går til å lage strøm. Det store markedet for gass ligger i industrien og i husholdningene. Den tyske etterspørselen etter gass er derfor mer avhengig av hvor mye gass som brukes til oppvarming enn endringer i kraftproduksjonen.

Trenden i byggsektoren er at energi- og gassbruken går ned på grunn av satsingen på energieffektivisering og økt bruk av varmepumper (både elektriske og gassvarmepumper). Og dette er ikke noe som har skjedd over nattet. Det totale forbruket av gass i Tyskland sunket med nesten 15 prosent siden 2005, mens energibruken i husholdningene har sunket med hele 25 prosent i samme tidsperiode.

Parallelt med dette bygges det ut mye ny fornybar energi i Tyskland. Denne spiser også av markedsandelene til gassen, særlig fordi solcellestrøm har tatt over mye av det lukrative markedet midt på dagen, når strømforbruket i Tyskland er på sitt høyeste.

Tysklands offisielle planer og beregninger viser at det tyske behovet for fossil gass vil fortsette å minke.  Hos Norges andre store gasskunde Storbritannina, viser National Grid (Statnett) til lignende framskrivinger.

Konsekvensen av klimapolitikken i EU er at det skal brukes mindre, ikke mer fossil energi. Etter hvert som Tyskland og de andre EU-landene lykkes i sin klimapolitikk vil den reduserte etterspørselen etter gass til oppvarming mer enn dekke et eventuelt økt behov for gass til å erstatte kull for bruk i strømproduksjon.  Er da mer fossil gassproduksjon et klimatiltak?

Norge satser knallhardt på å eksportere og utvinne fossil energi, men er forsiktige med å produsere og eksportere fornybare løsninger. Det kan være farlige å legge alle eggene i fossilkurven: Tysk etterspørsel etter norsk gass vil trolig ikke øke. Tyskland ligger foran, men  viser hva som skjer i alle EU land som bruker gass til oppvarming og satser på fornybar. I England som er Norges nest største kunde peker pilene alt i samme retning. Skal vi fortsette som en nasjon som eksporterer energi i framtida må vi levere noe naboene trenger. Det er ikke fossil gass, men fornybare løsninger.

– Einar Wilhelmsen, Avdelingsleder Fornybar energi ZERO