Her er noen nyheter fra inn- og utland om elektriske og utslippsfrie busser. 

50 personer på elbuss studietur til Eindhoven
Skjermbilde 2017-04-07 kl. 20.13.19

ZERO og Kollektivtrafikkforeningen arrangerte nylig elbuss studietur til Eindhoven i Nederland, hvor 43 helelektriske leddbusser er i full drift. En god bredde av norske og skandinaviske kollektivaktører deltok og hadde god læring av erfaringene både med drift og anbudsprosessen som førte fram til Europas største elbuss utrulling i Eindhoven og tilsvarende for kommende 100 elbusser i Amsterdam området fra desember. En viktig lærdom var – ifølge bussprodusenten – at resultatet blir bedre når man starter opp drift av elbuss i stor skala, enn med pilotprosjekt med noen få el.busser. Presentasjonene fra studieturen er lagt ut her og du kan se video av de elektriske bussene her.

En rekke konsepter for elbusser skal prøves ut i 2017.
I løpet av 2017 starter flere nye norske prøveprosjekter med batterielektriske busser der flere teknologiske alternativ og driftskonseptuelle tilnærminger skal testes. Teknisk Ukeblad har en oversikt over elbuss prosjektene som får busser idrift ila 2017 her.

Nobina Linje 31

32 elbusser til Malmö
Markedet for elektriske busser er i ferd med å ta av i Sverige. Malmö får nå 32 elektriske busser på to hele busslinjer i drift fra høsten 2018. Bussene kjøpes inn av bussoperatør innenfor en eksisterende kontrakt som utløper i 2019 (opsjon til 2021), med en overtakelse garanti med angitt restverdi hvis en annen operatør vinner neste anbud. Se mer her.

BYD bygger elbuss-fabrikk i Frankrike
BYD, en av verdens 3 største elbuss produsenter, investerer nå over € 10 millioner i en ny elbuss-fabrikk i Allonne, som blir den andre elbuss fabrikken til BYD i Europa etter anlegget i Ungarn som nå settes i produksjon. Produksjonen er planlagt å starte opp i første halvdel av 2018, med rundt 100 nye arbeidsplasser. Her skal de også sette opp en etter-salgsenhet for vedlikehold og reparasjoner, samt et logistikksenter for reservedeler. Mer info her.

BYD utvider fabrikk for elektrisk busser og lastebiler i California
BYD utvider nå produksjonskapasiteten for elektrisk busser og lastebiler i USA fra ca 300 busser og 150 lastebiler til å kunne 10 doble kapasiteten. Dagens arbeidsstyrke på 530 personer er ventet å tredoble innen 2020. Les mer her.

330 brenselcellebusser til to byer i Kina – firedobler verdens totale flåte
Kina har gjennomført en svært imponerende utrulling av elbuss med over 170.000 elbusser siste 2 år. Nå tar 2 kinesiske byer et viktig steg for utrulling av også hydrogenbusser. Ballard har levert de første av i alt 330 brenselcellebusser til to byer i Guangdong-provinsen. Zhongshan Bred Ocean Motor Co, som er Ballard største aksjonær, bygger tre fabrikker i Kina for å lage brenselcellemoduler for kjøretøy som bruker Ballard teknologi, som kan redusere kostnadene på disse med 50-70 prosent av kostnadene i dag, ifølge Ballard. Les mer her.

Alstom utvikler elbuss med trikkedesign

Alstom1
Trikk og tog produsenten Alstom har lansert en ny elektrisk buss med utforming som bygger på trikkedesign, med gjennomgående lavgulv, og store vinduer. Bussen skal ha styring på alle hjul som gjør at den kan manuvere bedre i  I løpet av andre halvår i år skal bussen i uttesting i  trafikk i Paris-regionen. Ifølge Alstom vil vedlikeholds- og driftskostnadene være lavere og levetiden lengre enn vanlige busser, og de totale kostander over levetiden være på samme nivå som dagens dieselbusser. Les mer her.

Proterra etter en ny elbussrekord med 970 km på én lading.
Den nye Catalyst E2 modellen til Proterra har satt ny rekord med å kjøre 970 km (603 Miles) på én lading på Michelin testbanen.  Bussen kan ha opp til 600 KWh batteripakke for opp til 50 mil rekkevidde i normal rutedrift. Proterra tror at innen 2020 vil ⅓ av alle nye busser i USA være elektriske. Video her.

 

Send oss gjerne flere tips om gode nyheter til: marius.gjerset@zero.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *