fbpx
3. april 2014
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Ikke skuff oss i morgen, Siv!

I morgen har regjeringen en mulighet for å komme med et av de viktigste tiltakene for å redusere de menneskeskapte klimaendringene. Et offensivt mandat for investeringer i fornybar energi gjennom Statens Pensjonsfond Utland (SPU). Vi har store forhåpninger.

Behov for investeringer

Investeringer i fornybar energi må til for å nå togradersmålet og realisere nullutslippssamfunnet. Den største barrieren mot fornybar energi i mange land er mangel på langsiktig kapital. Samtidig er investering i produksjon og distribusjon av fornybar energi gode investeringer for en langsiktig investor som SPU. Relativt små investeringer fra oljefondet kan bidra til en voldsom vekst i utbyggingen av fornybar energi, noe som vil drive det grønne skrifte videre i energisektoren.

Sundvoldenerklæringen slår fast at regjeringen vil vurdere å opprette et eget mandat innen fornybar energi med de samme krav til forvaltning som andre investeringer i SPU. På klimadugnaden regjeringen holdt i mars fulgte både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen opp og fastslo at regjeringen ville følge opp lovnadene med konkrete forslag til løsninger, når det gjelder utvidelse av mandatet i SPU i denne stortingsmeldingen.

Eget mandat for fornybar energi

Stortingsmeldingen må varsle to ting. For det første: SPU må etablere et eget mandat for fornybar energi, der målet må være at 5 prosent av SPUs beholdning skal investeres under dette mandatet. I 2010 ble et tilsvarende mandat opprettet for eiendom. Allerede i 2006 tok Norges Bank til orde for å etablere et eget mandat for infrastruktur. Investeringene må gjøres i OECD land, fremvoksende økonomier og utviklingsland.

Direkte investeringer

For det andre: Det må åpnes for investeringer i produksjon og distribusjon av fornybar energi. Målet er at oljefondet skal investere direkte i sol-, vind og vannkraftverk i tillegg til kraftlinjer for å bygge ut fornybar energi. I dag kan SPU investere i aksjer i selskaper som blant annet investerer i fornybar energi, men dette sikrer ikke at nye fornybarprosjekter realiseres.

Flere europeiske pensjonsfond, som det danske pensjonsfondet investerer direkte i infrastruktur for fornybar energi. For å sikre transparente investeringer og kontroll når SPU går inn i unoterte aksjer er det nødvendig å etablere bedre kontrollmekanismer og økt overvåkning av hele SPU.

FNs klimapanel sin delrapport etterlater ingen tvil. Det må handles nå. Det er ingen grunn til at finansministeren skal vente. I morgen kan Siv Jensen levere. Vi håper vi ikke blir skuffet.

Skrevet av Seniorrådgiver Astrid Huitfeldt i ZERO.