ZERO er en organisasjon som jobber langsiktig og løsningsorientert mot et nullutslippssamfunn. Det er derfor ikke alltid like lett å svare på spørsmål som ”men hva har dere EGENTLIG oppnådd til nå?”. Heldigvis vinner vi frem i konkrete saker også.

Sjøkabelseier x 2

Klimakampen står på store og mindre arenaer. Forrige uke ble det klart at Norge og Tyskland inngår et samarbeid om en elektrisk sjøkabel som kan etableres innen 2018. Det vil også etableres sjøkabler mellom Norge og Storbritannia. Sjøkablene vil sikre tilgang til strøm for både nordmenn, tyskere og briter. Samtidig vil sjøkablene støtte under utviklingen av fornybar energi i både Norge og Europa. Dette har vært et viktig argument for ZERO for å få plass en slik kabel, og vi er utrolig fornøyd med at dette nå kommer på plass.

Nylig fikk vi også vite at regjeringen går inn for flere sjøkabler i utbyggingen av kraftlinjen mellom Kollsnes og Mongstad. ZERO har spilt inn dette etter NVEs innstilling kom ut. ZERO mener at traseen som nå er valgt er riktigere, og flere sjøkabler er viktig fordi dette inneværer langt mindre konflikter med det biologiske mangfoldet.

Sammen er vi sterkest

Nå skal ikke vi ta på oss at vi har vunnet disse seirene helt alene, for vi har gode støttespillere med på laget. Allikevel mener vi at vår stemme også er deler av tungen på vektskålen, når bestemmelser skal tas hos regjeringen og andre viktige aktører som legger visjoner og planer for fremtiden for og med oss.

Når folk spør ZERO hva vi har gjort de siste 10 årene kunne vi flesket oss og sagt at vi har oppnådd å bli en viktig, konstruktiv og teknologifokusert del av miljøbevegelsen. Vi opplever at næringslivet, byråkratiet og politikere og andre viktige aktører lytter til oss når det gjelder de store linjene. Men det er også fint å kunne se at arbeidet vårt i hverdagen materialiserer seg i konkrete seiere som sjøkabeleksemplene over viser.